Over IKS

Iedereen die WIL, moet kunnen sporten!
Iedereen Kan Sporten is het samenwerkingsverband aangepast sporten in de Westelijke Mijnstreek.

Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te sporten, ook als je een beperking hebt of gewoon wat extra ondersteuning nodig hebt. Want sporten en bewegen is leuk, goed voor je gezondheid en je leert nieuwe mensen kennen. Sport draagt bij aan een grotere zelfstandigheid en zelfwaardering.

IKS staat voor Iedereen Kan Sporten. Het project is een samenwerking tussen de gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein. De partners in dit project zijn Stichting Ecsplore, Huis voor de Sport Limburg en Provincie Limburg.

Het doel van het project is:

  • Een toename van het sportaanbod voor mensen met een beperking in georganiseerd verband;
  •  Een toename van het sporten door mensen met een beperking in georganiseerd verband.

De focus binnen het project ligt op jeugd en jongeren tot 23 jaar.

De doelgroep is onder te verdelen in:

  • Mensen met een verstandelijke beperking
  • Mensen met een lichamelijke beperking
  • Mensen met een meervoudige beperking
  • Mensen met een visuele beperking
  • Mensen met een auditieve beperking
  • Mensen met gedragsproblematiek

 

Iedereen Kan Sporten heeft een duidelijke connectie met Sportzone Limburg en in het bijzonder Sportlandgoed De Haamen in Beek als kenniscentrum voor aangepast sporten.
 
Over Sportlandgoed
De Haamen

Sportlandgoed De Haamen in de gemeente Beek, tussen de kernen Beek en Neerbeek, heeft een bijzondere functie binnen Sportzone Limburg. Speciale aandacht gaat hier uit naar ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Zij krijgen in Beek een voorzieningenaanbod dat nergens anders in de regio voorhanden is. Aangepaste accommodaties en hulpmiddelen (zoals sportrolstoelen), een breed beweegaanbod en professionele begeleiding zijn volledig geïntegreerd in het totale aanbod op het sportlandgoed. Dit alles wordt aangeboden door een unieke samenwerking van onder meer sportverenigingen, gehandicaptenorganisaties en de zorg. In De Haamen krijgt ook talentontwikkeling voor aangepaste sporten een plek. Voor meer informatie zie www.dehaamen.nl